понеделник, 9 ноември 2009 г.

Какъв трябва да бъде телохранителят-криминална и екстремална психология


Криминалната психология е преди всичко умението да открояваш сред заобикалящите лицата,които са потенциално опасни,да "четеш"скритите им намерения по мимика на лицето,изражение на очите,микродвиженията и позите на телата.На езика на професионалистите това умение се нарича"получаване на професионално значима информация посредством визуабна психодиагностика".
Към този раздел тясно се доближават други два-мотивация на поведението на престъпника и психология на поведението на жертвата.
Екстремалната психология е теория на поведението в сложни обстоятелства,свързани с повишен риск,със заплаха за живота,като един от нейните раздели се явява конфликтологията-методи за анализ и оптимално решаване на конфикти от различен характер.
В своята съвкупност криминалната и екстремалната психология са наука с твърдо установени закономерности,но за съжаление родните телохранители имат почти нулева подготовка в тази област.
Неразривна част от изграждането на добър телохранител се явява и стрелковата подготовка.
Практиката показва,че малко от охранителите умеят професионално да си служат с оръжието: да стрелят в движение,при падане,на тъмно,"по звука",по движещи се в различни посоки няколко мишени,от движещ се автомобил,без да се прицелват и т.н.Това са навици,които се изграждат и систевно поддържат.Нужно е и умение да се превръща в оръжие всеки предмет,който се намира под ръка.
Карането на автомобил също е задължително умение за телохранителя.Той трябва да може да управлява автомобил в екстремални условия:каране без път,по стълби,през препядствия,техника на сблъсък с други автомобили,техники на обръщане,техника на управление при съпровод.
Освен изброените по-горе умения добрия охранител трябва да има отлична физическа подготовка,умение за водене на ръкопашен бой,а също така и медицинска подготовка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар